Antioxidáns

Az antioxidánsok a szervezetben lévő szabadgyökök megkötésére szolgáló anyagok. Ahogy a rozsda „megeszi” a fémet, öregíti és használhatatlanná teszi, hasonlóképpen oxidálja („rozsdásítja”) szervezetünket az ún. szabadgyök.

AntioxidánsDr. Denham Harman gerontológus fedezte fel 1954-ben, hogy az öregedés folyamatában is szerepet játszanak a szabadgyökök. Felfedezéséig úgy gondolták, hogy szabadgyökök a szervezeten belül nem létezhetnek. Dr. Denham-et a biológiai szabadgyökök felfefedezésért és káros működésük leírásáért orvosi Nobel-díjra jelölték.

Korunk leggyakoribb betegségeinek kialakulásában is döntő szerepük van a szabadgyököknek és az általuk okozott oxidatív stressznek. Csaknem minden fizikai és kémiai ártalom (lehűlés, égés, hypoxia, ischaemia és reperfúzió), a toxinhatások (mérgező anyagok: alkohol, kipufogógázok, égéstermékek, xenobiotikumok, fokozott zsírfogyasztás, nitritek, szulfitok, füstölt húsfélék, penészes ételek), az UV- és ionizáló sugárzások, a politraumatizáció, műtétek, a mindenfajta sejtkárosodás, fertőző ágensek, az anyagcsere-betegségek (diabetes, azotaemia, homocysteinaemia), sőt, a pszichés stressz is oxidatív szabadgyök képzéséhez vezet.
Ráadásul mindezekkel párhuzamosan hiányossá vált az antioxidáns-ellátottságunk, egyrészt élelmiszereink biológiai értékcsökkenése (permetezés, vegyszerek), de főleg a csökkent zöldség- és gyümölcsfogyasztás miatt.

A mai ember „egészségi állapota” gyakorlatilag idült betegségnek tekinthető: krónikus, relatív antioxidáns- hiányos a szervezetünk, mely állapot hozzájárulhat az öregedési folyamatok felgyorsulásához és a fent felsorolt betegségek kialakulásához.
Mik az antioxidánsok, miért fontosak számunkra?
Táplálékaink esszenciális és nem esszenciális alkotói közül számos komponens vehet részt az oxidációs folyamatok elleni védekezésben. Mivel az utóbbi évtizedek kutatásai rámutattak arra, hogy az oxidáció következtében számos krónikus betegség alakul ki, a táplálkozástudomány növekvő figyelmet fordít a szöveti oxidatív potenciál étrendi befolyásolhatóságának megismerésére.
Az antioxidánsokat nem egy-egy vegyületként, hanem vegyületek keverékeként kell elképzelnünk. A más-más antioxidánsok különböző típusú szabadgyökök ellen nyújtanak védelmet, a sejtek különböző részében, más és más helyeken a szervezetben. Számos adat azt mutatja, hogy a különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban. Az E-vitamin gátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját, míg az E-vitamin és a szelén fokozzák egymás hatását. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti, de együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is. A bioflavonoidok a C-vitamin hatását fokozzák, és gátolják annak elbomlását.

Mik a flavonoidok?

A flavonoidokat a növények saját védelmükre termelik. Védik a növényi sejteket a szabadgyökök, a radioaktív és UV sugárzás, valamint a kórokozók (mikroorganizmusok, rovarok, gombák) káros hatásával szemben. A védelmi rendszer részeként más összetételben és arányban találhatók egy adott növény virágában, termésében, levelében vagy levélszárában. A flavonoidok az élelmiszerek nem tápanyag összetevői, nem jelentenek tápértéket az emberi szervezet számára, de számos kutatás támasztja alá antioxidáns, így egészségvédő és preventív tulajdonságaikat. A megemelt vitaminfogyasztásnak is csak flavonoid bevitelével együtt van értelme, hiszen a kettő együtt vesz részt az antioxidáns vegyületek regenerálásában. Táplálékaink közül a legjelentősebb flavonoid források a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a hagymafélék, a zöldtea és a vörösborok. A flavonoidok jótékony hatásaikat nem farmakológiai dózisban (gyógyszeradag) képesek kifejteni, hanem az elfogyasztott élelmiszer önmaga képes funkcionálisan előnyös biológiai, élettani hatás kiváltására.
A tudatosan megválogatott élelmiszer-nyersanyagok, a tudatos táplálkozás így jelentős szerepet tölthet be a szabadgyökös károsodások kivédésében, illetve a „szabadgyökös betegségek” megelőzésében.

Prof Dr. Figler Mária
Intézetigazgató egyetemi tanár, gasztroenterológus szakorvos, Ph. D. az orvostudományban – Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, Humán Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet
 

« Vissza a főoldalra

Kosár tartalma

Az Ön kosara üres!

Bejelentkezés
ZeoFlavin-C

ZeoFlavin-C

Ára: 3 849 Ft

GyerekErő

GyerekErő

Ára: 2 990 Ft

Ferro Flavonoid

Ferro Flavonoid

Ára: 2 990 Ft

Kártyás fizetés szolgáltatója: Elfogadott kártyák: